Na vrh strani
Doseg
Meni
Zapri meni

Električna mobilnost

Volkswagnova električna mobilnost

Naša gospodarska vozila z električnimi motorji.
Prihodnost vožnje temelji na elektriki. To velja še posebej za segment lahkih gospodarskih vozil, v katerem smo v zadnjih letih dosegli pomemben napredek. Že danes so električni motorji tako zmogljivi, baterije tako majhne in časi polnjenja tako kratki, da se prehod na električno mobilnost lahko splača - ne glede na to, ali vaš vozni park zajema široko modelsko paleto ali samo eno gospodarsko vozilo.

Novi e-Crafter

Električen. Praktičen. Inovativen. Prihodnost gospodarskih vozil.
Novi časi zahtevajo nove rešitve. To velja predvsem za naraščanje dostavnega prometa v mestnih središčih. Novo razviti e-Crafter je prvo popolnoma električno vozilo znamke Volkswagen Gospodarska vozila, namenjeno za kurirsko, ekspresno in paketno dostavo, ki je že danes kos zahtevam jutrišnjega dne - in to z nezmanjšano tovorno prostornino. Točno tako, kot jo pričakujete od Crafterja prihodnosti.

Prednosti električne mobilnosti

 • Državne subvencije
 • Prijaznost do okolja
 • Nižji stroški vzdrževanja
 • Dovoljena vožnja v območjih omejenega prometa

Možnosti polnjenja za vaše električno vozilo

Zaradi sistema CCS je mogoče litij-ionske baterije polniti tako z enosmernim kot tudi z izmeničnim tokom. Tako je polnjenje mogoče na javnih polnilnih postajah za hitro polnjenje CCS in na internih stenskih polnilnih postajah v službi.

Lastna polnilna postaja
Gospodinjska električna vtičnica
Javna polnilna postaja

Lastna polnilna postaja

Polnjenje po izbiri: z opcijsko stensko polnilno postajo ali opcijskim polnilnim stebričkom.
Lastno polnilno postajo namestite tam, kjer vaša električna vozila stojijo dlje časa: npr. na službenem parkirišču ali v podzemni garaži vaše stavbe. Pri tem lahko izbirate med opcijsko polnilno postajo, montirano na steno, in opcijskim prostostoječim polnilnim stebričkom. Katera izvedba je za vas najprimernejša, je odvisno od vaše lokacije in od želene tehnične opreme.

Gospodinjska električna vtičnica

Vaše domače polnilno mesto.
Električna gospodarska vozila lahko polnite na vsaki tehnično brezhibni in strokovno vgrajeni vtičnici v vaši garaži ali na zunanji steni hiše. Kot pri polnjenju pametnega telefona polnilni kabel vtaknete v električno vtičnico, polnilni vtič pa v polnilno vtičnico vozila. Potem samo še zaklenete vozilo kot običajno in postopek polnjenja se bo začel. Polnjenje bo še posebej stroškovno ugodno, če boste uporabljali cenejši nočni tok. Ker gospodinjske električne vtičnice niso zasnovane za trajno obremenitev, jih mora električar najprej preveriti. Poleg tega baterija zaradi nizke moči toka predvsem pri vozilih na izključno električni pogon potrebuje občutno več časa, da se popolnoma napolni.

Javna polnilna postaja

Polnite kadarkoli in kjerkoli želite.
Število javnih polnilnih postaj nenehno narašča. Tako boste na poti hitro našli možnost, da napolnite svoje vozilo. Ko je vozilo enkrat povezano s polnilno postajo, se polnilni kabel samodejno zaklene. Tako ne more nihče prekiniti postopka polnjenja.

Na polnilnih postajah CCS bo vaše vozilo precej hitreje napolnjeno in tako pripravljeno na nadaljevanje vožnje. Tovrstna polnilna postaja namreč dovaja 40 kW enosmernega toka in litij-ionsko baterijo z nazivno kapaciteto 35,8 kWh napolni na 80 % v pribl. 45 minutah.

Volkswagen Car-Net

Tehnologija­ električnega vozila

Električni motor
Močnostna elektronika
Rekuperacija

Velika moč, majhna masa.

Namesto motorja z notranjim zgorevanjem je v motornem prostoru nameščen zelo kompakten in zato tudi veliko lažji električni motor brez lokalnih izpustov. To pa niso edine prednosti. Električni motor je poleg tega izjemno tih, zahteva občutno manj vzdrževanja in že od prvega vrtljaja naprej zagotavlja enakomerno visok navor v celotnem območju vrtljajev. Poleg tega vozilo, predvsem prvih 60 m, hitreje pospešuje, zaradi 1-stopenjskega avtomatskega menjalnika pa deluje tudi popolnoma brez prekinitev v prenosu moči.

Povezuje elektriko in pogon.

Močnostna elektronika je osrednja komponenta električnega pogona. Vzpostavlja povezavo z visokonapetostno baterijo ter napaja električno omrežje vozila in električni motor.

Pridobivanje energije med zaviranjem.

Pri zaviranju nastaja kinetična energija, ki jo generator pretvarja v električno energijo. Ta se shranjuje v visokonapetostni bateriji in je potem na voljo za oskrbo električnega omrežja in za pospeševanje.

Akcije

Kdor se bo sedaj odločil za nov e-Crafter, bo prejel privlačne bonuse.

Pogosta vprašanja glede električne mobilnosti

E-mobilnost na splošno

Kakšna je vožnja z električnim vozilom in zaradi katerih lastnosti se razlikuje od običajnih avtomobilov?

Vožnja z električnim avtomobilom je načeloma enaka vožnji z vozilom z avtomatskim menjalnikom. To pomeni, da prestavljanje ni na voljo, medtem ko voznik pedal za plin in zavorni pedal upravlja popolnoma običajno. V nasprotju z običajnimi avtomobili je pri vsakem številu vrtljajev in pri vsaki hitrosti na voljo celotna moč električnega motorja, ki omogoča močno pospeševanje iz mirovanja.

Kaj je razlika med električnimi avtomobili in priključnimi hibridi?

Pomembna razlika med električnimi avtomobili in priključnimi hibridi je v njihovih pogonskih konceptih. Električni avtomobili nimajo motorja z notranjim zgorevanjem in delujejo izključno na električni pogon. To pomeni, da električna vozila energijo za delovanje v celoti črpajo iz električnega omrežja, zaradi česar se za njihovo polnjenje uporablja zunanji vir (npr. javna ali domača polnilna postaja). Priključni hibridi pa so nekakšna kombinacija in jih poganja tako električni motor kot tudi motor z notranjim zgorevanjem. Če se zaloge elektrike izpraznijo, vozilo deluje naprej v hibridnem režimu s pomočjo motorja z notranjim zgorevanjem.

Ali je prestavljanje v električnem avtomobilu mogoče?

Prestavljanje v električnem avtomobilu ni mogoče. Vozila na električni pogon imajo v vseh voznih situacijah konstantno visok navor in nudijo dovolj prožnosti, da boste lahko kot voznik pospešili tudi brez prekinitev pri prestavljanju.

Ali so električni avtomobili v primeru nesreče nevarnejši?

Električni avtomobili niso nevarnejši od avtomobilov z motorjem z notranjim zgorevanjem, saj morajo - ravno tako kot vozila na bencinski ali dizelski pogon - izpolnjevati zakonske zahteve, ki naj bi zagotavljale voznikovo varnost. Pri električnih vozilih je veliko pozornosti usmerjene v to, da se električni tok baterije prekine, če pride do okvare v sistemu. To pomeni, da se v primeru nezgode baterija avtomatsko odklopi od ostalih visokonapetostnih komponent, tako da tam ni več električne napetosti in da lahko reševalci varno posredujejo. Kot dodaten ukrep se pri sprožitvi varnostnih blazin visokonapetostni sistem avtomatsko izključi. Reševalcem lahko njihovo delo poleg tega olajšate tako, da na svoje gospodarsko vozilo Volkswagen namestite reševalno kartico s ključnimi informacijami o zgradbi in opremi vozila. 

Katerih državnih spodbud so deležna električna vozila v Sloveniji ?

Višina nepovratne finančne spodbude po tem javnem pozivu znaša največ:

 • 4.500 EUR za nakup novega električnega vozila brez emisij CO2 ali za vozilo, predelano na električni pogon, kategorije M1;
 • 3.500 EUR za nakup novega električnega vozila brez emisij CO2 ali za vozilo, predelano na električni pogon, kategorije N1;
 • kredit: obrestna mera trimesečni EURIBOR +1,3 %;  višina kredita
  najmanj 1.500 EUR

Bolj podrobne informacije os na voljo na : https://www.ekosklad.si/

 

Spodbude ekosklada so omejene in se lahko spremenijo, zato prosimo preverite zadnje stanje spodbud na njihovih spletnih straneh.

Kaj pomeni kratica PHEV?

PHEV v ang. pomeni Plugin Hybrid Electric Vehicle in se pogosto uporablja kot kratica za priključne hibride. Ostale pogoste kratice so HEV (ang. Hybrid Electric Vehicle = polni hibrid) in BEV (ang. Battery Electric Vehicle = baterijski električni avtomobil).

 

Katere so prednosti električnega avtomobila?

Električni avtomobili imajo naslednje prednosti za vas in za okolje:

1.     Občutno znižanje emisij CO

2.     Manjša skupna količina emisij škodljivih snovi (mikrodelci, CO itd.) 

3.     Visoka energetska učinkovitost 

4.     Privlačne subvencije pri nakupu 

5.     Cenejša pogon in vzdrževanje 

6.     Davčne olajšave (npr. razbremenitev DMV) 

7.     Zmanjšanje emisij hrupa v mestih 

8.     Veliko užitka pri vožnji zaradi visokega pospeška pri speljevanju 

9.     Brezplačno parkiranje v nekaterih mestih 

9.     Brezplačno polnjenje na določenih polnilnicah

10.    Manjša odvisnost od fosilnih goriv, kot je nafta

 

Polnjenje

Kje lahko polnim električni avtomobil in ali je na voljo dovolj polnilnih postaj?

Električna vozila lahko polnite doma na stenski polnilni postaji ali na javnih polnilnih postajah. Mreža javnih polnilnih postaj je zelo razvejana. Za dostop do točno določene polnilne postaje je priporočljivo, da njeno lokacijo najdete prek spleta. Tukaj so na voljo zemljevidi z natančnim prikazom lokacij polnilnih postaj. Na primer na spletni strani: https://www.gremonaelektriko.si/.

 

Kako poteka polnjenje na javni polnilni postaji?

Polnjenje na javni polnilni postaji je podobno točenju goriva pri običajnem avtomobilu. Za to potrebujete ustrezno polnilno kartico posameznega ponudnika. Za začetek postopka polnjenja kartico pridržite pred električno vtičnico s simbolom avtomobila. Tako se stranka identificira in dobi dostop do polnilne postaje. Nato prek polnilnega kabla avtomobil povežete s polnilno postajo tako, da priključke vstavite v ustrezne vtičnice. Med postopkom polnjenja se polnilni kabel samodejno zaklene in se sprosti šele po zaključku polnjenja. Za obračun polnjenj na polnilnih točkah se evidentirajo podatki stranke, začetek in konec postopka polnjenja ter količina energije vsakokratnega polnjenja. Ti podatki se nato posredujejo stranki.

Kako deluje polnjenje doma? Kateri pogoji morajo biti izpolnjeni?

Električne avtomobile je doma teoretično mogoče polniti tudi na običajni gospodinjski električni vtičnici. To sicer ni priporočljivo, saj običajna gospodinjska električna vtičnica ne more prenašati potrebne količine elektrike, polnjenje pa lahko traja zelo dolgo, deloma celo več kot en dan.

Bolj smiselno je, da namestite lastno, tako imenovano stensko polnilno postajo. Njena namestitev je enostavna. Edini pogoj za polnjenje električnega avtomobila doma je, da je parkirno mesto opremljeno z električnim priključkom. 

 

Ali lahko električni avtomobil polnim na običajni gospodinjski električni vtičnici?

Električni avtomobil je teoretično mogoče polniti tudi na popolnoma običajni 230-voltni električni vtičnici (CEE 7/4). Tovrstno "polnjenje v sili" na dolgi rok ni priporočljivo, saj polnjenje zaradi nizke moči traja zelo dolgo, električna vtičnica in napeljava pa sta med tem časom izredno obremenjeni.

 

Kako dolgo traja polnjenje?

Trajanje polnjenja je odvisno od moči toka. Na polnilnih postajah za hitro polnjenje z visoko močjo toka (40 kW), ki so ponavadi na avtocestnih postajališčih ali bencinskih servisih, se baterija električnega avtomobila, kot je e-Crafter, do 80 %* napolni v pribl. 45 minutah. V bližnji prihodnosti bodo polnilne postaje dovajale tudi do 350 kW enosmernega toka. Na javnih polnilnih postajah z izmeničnim tokom (AC) ali na stenski polnilni postaji z manjšo močjo toka (7,2 kW) polnjenje traja nekoliko dlje. Polnjenje e-Crafterja v tem primeru traja pribl. 5 ur in 20 min. 

* Čas polnjenja na javnih polnilnih postajah s serijskim sistemom za hitro polnjenje CCS. Poraba električne energije, kombinirana: 29,1 kWh/100 km (oz. 291 Wh/km).

 

Koliko stanejo možnosti polnjena doma?

Stroški polnjenja doma se razlikujejo glede na ponudnika posamezne stenske polnilne postaje in dobavitelja električne energije. Nadaljnje informacije o polnilnih postajah MOON boste našli tukaj.

 

Ali obstajajo razlike med polnilnimi vtiči? (Katere vrste polnilnih vtičev obstajajo?)

Obstajajo tri vrste polnilnih vtičev za polnjenje na javnih polnilnih stebričkih in stenskih polnilnih postajah:  

 • Tip 1 (SAE J1772-2009)

 • Tip 2 (vtič Mennekes)

 • Tip 3A/C (vtič SCAME)

Vse naštete vrste vtičev so primerne za polnjenje z izmeničnim tokom.

 

Ali lahko električni avtomobil polnim tudi v dežju?

Da, električno vozilo je mogoče polniti tudi v dežju. 

Kako poteka polnjenje v tujini?

Polnjenje v tujini poteka enako kot v domači državi. Nekateri večji ponudniki polnilnih mest svojim strankam ponujajo gostovanje za vožnjo v tujini. Pred začetkom vožnje je priporočljivo, da se pozanimate o ponudbi polnilnih postaj v kraju, kamor potujete.

 

Doseg

Kako daleč se lahko peljem z električnim avtomobilom?

Doseg1 električnega avtomobila je odvisen od posameznega modela in načina vožnje. 

V e-Manager je mogoče vnesti in shraniti čase odhodov, načrtovane poti ter želeno temperaturo notranjosti, tako da se notranjost do časa odhoda čim bolje že vnaprej temperira. To prispeva k optimizaciji vozne zmogljivosti in dosega. 

Kombinirani doseg e-Crafterja trenutno znaša 115 km1, mestni pa 159 km1(WLTP). Tako se boste brez težav peljali s sestanka na sestanek. Ali pa od stranke do stranke.

Kako daleč se lahko peljem z električnim avtomobilom pozimi?

Tudi pozimi je doseg odvisen od posameznega modela. Mrzle temperature v zimskih mesecih lahko povzročijo, da se doseg zaradi dodatno potrebne energije za ogrevanje in pogon (pozimi motor potrebuje več energije za pogon) zmanjša.

 

Okolje

Kako dolgo zdrži baterija in kaj se zgodi z iztrošenimi baterijami?

Baterija za e-Crafter zdrži vsaj 8 let ali do 160.000 prevoženih kilometrov. V primeru okvare baterije je za odlaganje in recikliranje baterij poskrbljeno.

 

e-Glosar

Kaj pomenijo izrazi, kot so BEV, rekuperacija ali Well-to-Wheel? Tukaj najdete razlage najpomembnejših izrazov iz sveta električne mobilnosti.

A

Aktivni hibrid

Zanj je značilno, da ga lahko poganjata oba pogonska sistema. Motor z notranjim zgorevanjem in električni motor lahko praviloma pri poganjanju vozila delujeta tudi hkrati.

B

BEV 

Ang. Battery Electric Vehicle oz. vozilo na baterijski električni pogon. Vozilo, ki ga poganja izključno elektrika iz baterije.  

Blagi hibridi  

Vozila, pri katerih električna komponenta predstavlja le majhen delež pogonskega koncepta. Vseeno imajo v primerjavi z mikro hibridi višjo stopnjo elektrifikacije, ker imajo svojo baterijo in električni motor. A z blagimi hibridi - za razliko od polnih hibridov - izključno električna vožnja ni možna, poteka samo podpora motorja z notranjim zgorevanjem. Volkswagen se je zato odločil za tehnologijo polnih hibridov.

BlueMotion

Produktna znamka, ki označuje najvarčnejše modele v posameznih serijah znamke Volkswagen. 

Brezemisijsko vozilo

Ang. Zero Emission Vehicle (ZEV). Vozilo, ki med delovanjem ne oddaja škodljivih izpušnih plinov in ustreza mejnim brezemisijskim vrednostim. Da pa se šteje za brezemisijsko vozilo tudi v skupni bilanci, mora električna energija, ki poganja vozilo, izvirati iz obnovljivih virov.

C

Car‐to‐Car‐komunikacija 

Neposredna izmenjava podatkov in informacij med vozili, ki bo v prihodnosti med drugim služila izboljšanju prometnega toka.  

Car‐to‐X‐komunikacija 

Komunikacija vozil z njihovo okolico, ki bo v prihodnosti lahko skrbela za npr. preprečevanje prometnih zastojev. 

Ciklična odpornost

Število ciklov polnjenja in praznjenja, ki jih lahko opravi baterija, preden njena kapaciteta pade pod določeno odstotno vrednost izhodiščne kapacitete. Volkswagen uporablja litij-ionske baterije, ki ne razvijejo spominskega učinka, se ne poškodujejo zaradi vsakodnevnega polnjenja in se le minimalno samodejno praznijo. Kakovostne komponente zagotavljajo izvrstno delovanje in čim manjšo obrabo. Zato Volkswagen za baterije, ki jih vgrajuje v električna vozila, zagotavlja posebno jamstvo. Podrobnosti si lahko preberete v jamstvenih pogojih.

CO2

Ogljikov dioksid, plin brez barve in vonja, ki nastane med postopkom zgorevanja. CO2 velja za glavnega povzročitelja učinka tople grede in globalnega segrevanja ozračja. Samo v letu 2007 je delež CO2 znašal 88 % celotnih emisij toplogrednih plinov.

D

Downsizing 

Zmanjšanje gibne prostornine motorja in hkratno zvišanje specifične moči oz. gostote navora, na primer s polnilnikom. Z zmanjšanjem gibne prostornine motorja se zmanjšajo poraba goriva in emisije izpušnih plinov. 

DSG -menjalnik z dvojno sklopko 

Avtomatizirani menjalnik, ki prek dveh sklopov menjalnika omogoča popolnoma avtomatsko prestavljanje brez zaznavne prekinitve v prenosu pogonske moči motorja. 

E

Elektrifikacija pogonskega sklopa 

Postopno uvajanje uporabe električnih motorjev kot enega izmed alternativnih pogonskih virov prihodnosti. Razvoj se je začel z optimizacijo klasičnih motorjev z notranjim zgorevanjem z uporabo rekuperacije (mikro hibrid) in se nadaljuje prek različnih hibridnih sistemov (polni hibrid, priključni hibrid) vse do vozil na baterijski električni pogon (BEV). 

Električni avtomobil / e-avtomobil / električno vozilo / e-vozilo 

Avtomobil, ki ga ne poganja gorivo, ampak elektrika. Gledano natančneje je ta izraz širše poimenovanje tako za električna vozila z baterijo kot za vozila na gorivne celice, odvisno od načina shranjevanja energije. V splošni rabi pa je z izrazom "električni avto" skoraj vedno mišljeno baterijsko električno vozilo (BEV), ki ga poganja izključno elektrika. 

Ekološka elektrika

Tudi zelena elektrika, elektrika iz obnovljivih virov energije ali iz okolju prijazne soproizvodnje toplote in energije; fizikalno se ne razlikuje od "sive" elektrike.

Emisija 

Odvajanje snovi ali energijskih oblik v okolje. Glavne emisije v cestnem prometu so ogljikov monoksid (CO), dušikovi oksidi (NOx), žveplov dioksid (SO2), ogljikovodiki (HC) in ogljikov dioksid (CO2). Pri dizelskih motorjih sem poleg naštetih spadajo še trdni delci (saje, prah). S sodobnimi filtrirnimi sistemi jih je mogoče znižati na minimalne vrednosti.

H

Hibridno vozilo (HEV) 

Ang. Hybrid Electric Vehicle oz. vozilo na hibridni električni pogon. Vozilo, pri katerem sta kombinirana vsaj dva pogonska koncepta - pogon na motor z notranjim zgorevanjem in pogon na električni motor. Pojem hibrid ima več pomenov, saj lahko hibridna vozila razdelimo v različne kategorije glede na stopnjo elektrifikacije (mikro hibrid, blagi hibrid, polni hibrid in priključni hibrid). V splošni rabi je s poimenovanjem hibridno vozilo ponavadi mišljen polni hibrid. 

Hitro polnjenje s sistemom CCS 

Za razliko od klasičnega polnjenja z izmeničnim tokom (z osnovnim kablom ali na stenski polnilni postaji) je hitro polnjenje na posebnih polnilnih postajah s sistemom CCS z enosmernim tokom mogoče že v 20-30 minutah. Na ta način je trenutno mogoče vzpostaviti okoli 80 odstotkov polnilne kapacitete. Sistem za kombinirano polnjenje CCS je mednarodno priznan standard. Dolgoročno gledano bo v prihodnosti na voljo tudi brezžična možnost polnjenja električnih vozil z uporabo indukcijske tehnologije.

I

Intermodalni prometni koncepti 

Transportni in prometni koncepti, ki zajemajo več vrst prevoznih sredstev in dovoljujejo neproblematično prehajanje med letalskim, avtobusnim in železniškim prometom, električnimi vozili, souporabo avtomobilov in kolesi.

L

Lahka konstrukcija 

Tehnika konstrukcije, katere cilj je doseči največje možne prihranke mase. Lahka konstrukcija je poleg pogonskega sistema najučinkovitejša možnost za varčevanje z gorivom in zmanjšanje emisij. 

Litij‐ionska baterija 

Baterija z zelo visoko energijsko gostoto, je termično stabilna in skoraj brez spominskega učinka. Zaradi naštetih pozitivnih lastnosti Volkswagen stavi na to tehnologijo.

M

Mikro hibridi (TDI BlueMotion)

V ožjem pomenu mikro hibridi niso hibridna vozila, ampak so samo višja razvojna stopnja vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem. Mikro hibridi varčujejo z gorivom tako, da uporabljajo sistem start-stop ali regenerirajo pri zaviranju nastalo energijo (rekuperacija) in to shranijo v akumulator, da razbremenijo alternator. Zaradi delne elektrifikacije jih v širšem pomenu definicije lahko štejemo k hibridnim vozilom, vendar mikro hibridi nimajo električnega motorja.  

Motor z notranjim zgorevanjem 

Pogonski motor, ki svojo moč proizvaja s pretvarjanjem kemijske energije iz goriva v toploto in s pretvorbo te toplote v mehansko delo. Pretvorbo v toploto doseže s sežiganjem goriv, ki jih večinoma sestavljajo ogljikovodiki. 

MQB 

Nem. Modularer Querbaukasten oz. prečna modularna platforma. Volkswagnov koncept produktnega razvoja in proizvodnje za prečno vgrajene motorje in menjalnike. Pri tej vrsti vgradnje leži ročična gred motorja prečno na smer vožnje in s tem vzporedno s premama. Večina vozil s sprednjim pogonom se danes izdeluje tako. V proizvodnji modele sestavijo iz vrste modulov, ki jih je glede na model mogoče različno kombinirati. Princip modularne platforme dopušča več možnosti pri oblikovanju vozil, med drugim zaradi prilagodljive medosne razdalje in širine koloteka. Novo razvite družine motorjev so dosledno optimirane za zmanjšanje emisij CO₂. Inteligentna kombinacija materialov iz novih, izredno trdnih jekel in sodobni konstrukcijski principi pomenijo, da modularne komponente omogočajo večje udobje in boljšo varnost brez dodatne teže. Prečna modularna platforma je poleg tega na področju varnosti ter asistenčnih in infotainment sistemov za vse modele prinesla okoli 20 inovacij, ki so bile doslej domena višjih avtomobilskih segmentov. S takšnim sinergijskim učinkom je mogoče prihraniti veliko stroškov v razvoju in nabavi.

P

Pametno omrežje

Ang. smart grid. Omrežje, ki uporablja sodobne informacijske in komunikacijske tehnologije, na primer za integracijo decentralizirano proizvedene energije, za optimizacijo upravljanja obremenitev ali za upravljanje z energijo s strani strank. Cilj je zagotavljanje oskrbe z energijo na osnovi učinkovitega in zanesljivega delovanja sistema.

Peak‐Oil - vrhunec proizvodnje nafte

Točka, ko bo dosežen vrhunec proizvodnje nafte, in od takrat naprej se bo proizvodnja vsako leto zmanjševala. Mednarodna agencija za energijo (IEA) ocenjuje, da bo ta točka dosežena leta 2020. Manj ko bo nafte, dražja bosta bencin in dizelsko gorivo. Tudi zato so alternativne pogonske tehnologije nujno potrebne.  

Post-litij‐ionske baterije 

Tehnologije, ki bodo nasledile današnje litij-ionske baterije. Na primer odprti sistemi, kot so baterije cink-zrak z bistveno višjo energijsko gostoto (> 500 kWh), ki bi lahko nekoč omogočale električno mobilnost tudi za daljše razdalje. 

Priključni hibrid (TwinDrive BlueMotion) 

Ang. Plug-In Hybrid Electric Vehicle oz. priključno hibridno električno vozilo. Vozilo, ki kombinira motor z notranjim zgorevanjem in električni motor. Baterijo je mogoče napolniti prek vtiča (v nasprotju s polnimi hibridi, pri katerih se baterija polni samo z rekuperacijo). Priključni hibridi lahko bistveno dlje vozijo v izključno električnem načinu. S priključnimi hibridi je mogoče na izključno električni pogon prevoziti krajše razdalje, pri daljših razdaljah pa se vključi motor z notranjim zgorevanjem. Idealni so za ljudi, ki se vozijo tako po mestu kot tudi na daljše razdalje. 

R

Rekuperacija

Regeneracija kinetične energije, ki se sprošča med zaviranjem (z zavornim pedalom) ali med zaviranjem z motorjem. Pri električnih avtomobilih se to večinoma zgodi tako, da pogonski motor prevzame funkcijo generatorja, ki nastalo elektriko dovaja v akumulator, kjer jo shrani za kasnejšo uporabo. Iz fizikalnih razlogov je pri tem mogoče regenerirati le del zavorne energije.

S

Sistem start‐stop 

Sistem za zmanjšanje porabe goriva v avtomobilih. Motor z notranjim zgorevanjem se ustavi zaradi zavorne sile alternatorja in izključenega dovajanja goriva, ko se vozilo počasi ustavlja ali miruje v zastoju. Motor se ponovno vključi popolnoma samodejno, ko voznik pritisne na pedal za plin oz. spusti zavorni pedal. Potenciali za prihranke pri gorivu so predvsem v mestnem prometu, za katerega so značilne številne faze mirovanja.

Spominski učinek 

Izguba kapacitete pri nekaterih vrstah baterij, ki pred ponovnim polnjenjem niso bile izpraznjene do konca. Temelji na domnevi, da si baterija "zapomni" potrebno energijo in s časom namesto prvotne celotne količine energije zagotavlja le še količino, ki je bila potrebna pri kasnejših polnjenjih.

T

Tank‐to‐Wheel (od rezervoarja do kolesa) 

gl. Od vira do kolesa (ang. Well-to-Wheel) 

TDI 

TDI pri Volkswagnu označuje vozila z dizelskim motorjem z direktnim vbrizgavanjem goriva in turbopolnilnikom. Prednosti motorjev TDI so varčnost, nizke emisije, odlična prožnost (navor) in zelo dober izkoristek moči. Oznaka TDI je v številnih državah zaščitena blagovna znamka v lasti družbe Volkswagen AG.  

TSI 

Oznaka tipa motorja v vozilih Volkswagen, ki obsega vse bencinske motorje z direktnim vbrizgavanjem goriva, tako z enojnim kot dvojnim tlačnim polnjenjem. Pojem zajema različne izvedbe tlačnega polnjenja in gibne prostornine, kot tudi različno število valjev in njihovo razporeditev. S tehnologijo TSI je Volkswagnu uspelo ustvariti motorje, ki nudijo prednosti zaradi znižane porabe goriva in hkrati prepričajo s suvereno močjo.

V

Vodik 

gl.  vozilo na gorivne celice 

Vozilo v omrežje 

Ang. Vehicle-to-Grid. Koncepti omrežij, pri katerih so baterije v električnih avtomobilih uporabljene kot omrežni blažilniki. Po potrebi se energija iz voznega parka električnih vozil dovaja nazaj v omrežje. To je lahko smiselno za učinkovito upravljanje obremenitev in skladiščenja energije, na primer za izravnavo nihanj pri proizvodnji energije iz obnovljivih virov. Toda današnje baterije še niso popolnoma primerne za ta koncept. Električno vozilo bi potrebovalo dražji, dvosmerni polnilnik, da bi lahko elektriko dovajalo nazaj v omrežje. Zmanjšati bi bilo treba tudi izgube, ki nastanejo pri pretvorbi iz enosmernega toka (baterija) v izmenični tok (omrežje). Zaenkrat je tako možna "lahka izvedba", ki deluje brez vračanja energije v omrežje, vseeno pa prinaša veliko koristi za okolje.  

Vozilo na gorivne celice 

Vozilo z električnim pogonom, pri katerem se potrebna električna energija pridobiva iz vodika kot vira energije v gorivnih celicah. Edina emisija, ki pri tem nastane med vožnjo, je vodna para. Zato so gorivne celice za Volkswagen eden od možnih pogonskih konceptov prihodnosti.

W

Well-to‐Tank 

Od vira do rezervoarja  (ang. Well-to‐Tank) 

Well‐to‐Wheel 

Celotna poraba energije in celotne emisije toplogrednih plinov, ki nastanejo med proizvodnjo, dobavo in porabo posamezne vrste goriva. Pri nafti to pomeni od vrtine prek rafinerije, mreže bencinskih servisov in rezervoarja v vozilu vse do trenutka, ko je gorivo uporabljeno za pogon vozila. Proces je mogoče razdeliti v dve fazi: pot od vira do rezervoarja (ang. Well-to-Tank) opisuje oskrbo z gorivom, pot od rezervoarja do kolesa (ang. Tank-to-Wheel) pa uporabo goriva v vozilu in emisije pri vožnji.

Naročite se na novice

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen