Meni
Zapri meni
Zapri

Motorno olje

Dolivanje motornega olja: ali je čas za menjavo olja?

Tudi najboljše motorno olje je treba občasno zamenjati. Intervali za menjavo olja so navedeni v navodilih za uporabo vašega gospodarskega vozila Volkswagen. Pomembno je, da upoštevate te intervale, ker so pogoj za veljavnost garancije. Delavnica priporoča menjavo tekočine na vsakih 15.000 kilometrov, vendar vsaj enkrat na leto. Pri tem je treba vedno zamenjati oljni filter. Olje lahko zamenjajo strokovnjaki v vsaki avtomehanični delavnici. V vaši avtohiši vam bodo z veseljem pomagali.

Motorno olje

Motorno olje ima številne pomembne naloge. Najpomembnejša je mazanje mehanskih sestavnih delov motorja. Stabilen oljni film zmanjšuje sile trenja in obrabo. Poleg tega olje čisti motor, tako da nase veže nečistoče in s tem preprečuje škodljive usedline. Uporablja se tudi za hlajenje motorja, saj motorno olje absorbira toploto iz delov motorja, ki jih hladilna tekočina ne doseže, in jo posreduje naprej. Da bi zagotovili varno delovanje motorja vozila, je treba redno preverjati nivo olja.

Originalno motorno olje Volkswagen

Na trgu obstajajo najrazličnejša motorna olja. Če se pri menjavi olja držite priporočil proizvajalca vozila, lahko motor zanesljivo doseže najboljše rezultate. Volkswagen priporoča visokozmogljivo motorno olje LongLife III. S tem mazivom, ki je bilo izdelano posebej za gospodarska vozila Volkswagen, optimalno zaščitite vaš motor pred obrabo in korozijo.

Preverjanje nivoja olja

Tukaj preberite, kako pravilno izmerite nivo olja v svojem vozilu.

1. korak
2. korak
3. korak
4. korak
5. korak
6. korak
1. korak
2. korak
3. korak
4. korak
5. korak
6. korak

Segrejte vozilo z vožnjo

Gospodarsko vozilo Volkswagen peljite vsaj 10 kilometrov, da se segreje.

Vozilo pustite mirovati.

Vozilo parkirajte na ravni površini in zaustavite motor. Nato ga pustite mirovati dve minuti, da se toplo motorno olje zbere v oljnem koritu.

Izvlecite palico za olje

Odprite pokrov motorja in izvlecite merilno palico za olje.

Očistite palico za olje

Očistite merilno palico za olje s krpo, ki ne pušča vlaken.

Določite nivo olja

Nato počasi vstavite merilno palico v merilno odprtino, da preprečite učinek razlitja olja.

Odčitajte nivo olja

Previdno izvlecite merilno palico za olje in odčitajte nivo olja: oljni film mora biti med oznakama »Min« in » Max«. Če je, lahko merilno palico za olje vstavite nazaj in nadaljujete vožnjo. V nasprotnem primeru dolijte motorno olje ali se obrnite na partnerja za Volkswagen Gospodarska vozila.

Oznaka motornega olja

Ali veste, kaj pomenijo številke in črkovne kode na embalažah motornega olja? Zdaj boste vedeli, ker boste tukaj našli razlago - in pravo motorno olje za vsak letni čas.

SAE
Številka pred oznako W
W
Številka za oznako W
Standard VW
GV
SAE
Številka pred oznako W
W
Številka za oznako W
Standard VW
GV

SAE

Pomembno merilo za motorno olje je njegova viskoznost, torej ali je tekočina redka ali gosta. Na embalaži je navedena kot klasifikacija SAE (Society of Automotive Engineers).

Številka pred oznako W

Označuje viskoznost v temperaturnem območju pod ničlo, tj. pretočne lastnosti v mrazu. Manjša kot je številka, tem bolje se motorno olje pretaka in razporeja pri nizkih temperaturah.

W

Okrajšava za zimo oz. nizke temperature.

Številka za oznako W

Pretočne lastnosti v vročini. Tudi tukaj velja to pravilo: manjša kot je številka, bolje se porazdeli olje pri 100 °C.

Standard VW

Specifikacije motornega olja pri Volkswagnu. Najdete jih v navodilih za uporabo.

GV

Številka proizvajalca.

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen