Meni
Zapri meni
Zapri

Razgradnja izrabljenih vozil

Upravljanje z okoljem in razgradnja izrabljenih vozil

Obširno področje upravljanja z okoljem je razdeljeno na tri sklope: razvoj in proizvodnja Volkswagnovih vozil, servisne storitve na pooblaščenih Volkswagnovih servisih ter pravilna razgradnja izrabljenih vozil in izrabljenih delov.

Konstrukcija vozil in komponent, prilagojena zahtevam razgradnje

Volkswagen že od leta 1989 pri vsakem novem modelu vozil opravi podrobno analizo demontaže. Pridobljena spoznanja so takoj upoštevana pri novih avtomobilskih projektih, saj želi Volkswagen pri razgradnji in demontaži vozil doseči izboljšanje učinkovitosti.

Že v fazi razvoja se obravnavajo možne tehnike razgradnje. To je nadvse pomembno, saj je le na ta način mogoče zagotoviti, da konstrukcija v vedno večjem obsegu ustrezna zahtevam razgradnje - kljub vedno višjim pričakovanjem kupcev novih vozil, predvsem na področju udobja in varnosti.

Ponovna uporaba in razgradnja komponent

Ponovna uporaba komponent, sklopov komponent in materialov je že dolgo uveljavljena gospodarska dejavnost pri Volkswagnu.

Podatki o obnovi delov kažejo, da je bilo v Avstriji leta 2018 na ravni koncerna znova uporabljenih pribl. 40.000 kosov ali 809 ton komponent iz sklopov motor, menjalnik/sklopka, prema, elektronika in sistem za dovajanje goriva.

Koncern Porsche je v Avstriji leta 2018 recikliral

  • 610 ton starega lepljenega stekla
  • 245 ton starih plastičnih odbijačev
  • 175 ton stare zavorne tekočine
  • 300 ton starih akumulatorjev (zagonskih akumulatorjev)

in tako sklenil krogotok surovin.

Okolju prijazno ravnanje z izrabljenimi vozili – zmanjšanje količine odpadkov

Volkswagen je zgradil razvejano mrežo podjetij za razgradnjo izrabljenih vozil, saj želi zagotoviti optimalno in okolju prijazno ravnanje z izrabljenimi vozili. Poleg zakonskih določil so s tem izpolnjene tudi nekatere visoke zahteve glede kakovosti in zanesljivosti. Volkswagen je poleg tega skupaj z drugimi proizvajalci oblikoval podatkovno bazo IDIS (mednarodni informacijski sistem za področje demontaže) in na ta način izboljšal postopek ravnanja z izrabljenimi vozili in postopek demontaže.

Klasična veriga razgradnje izrabljenih vozil vključuje odstranjevanje tekočin (osuševanje vozila) in demontažo ter razrez in razgradnjo kovinskih delov, ki predstavljajo okoli 75 % celotne mase vozila.

Pri razrezu izrabljenih vozil nastane približno 20 % odpadnih surovin, ki so bile doslej zgolj deponirane in so ostale neuporabljene. Da bi bilo mogoče smiselno uporabiti tudi te, večinoma nekovinske surovine, je Volkswagen skupaj s tehnološkim partnerjem Sicon razvil nov postopek obdelave. Ta postopek na inteligenten način združuje različne preizkušene korake obdelave. Iz odpadnih surovin, ki so pridobljene med postopkom razreza in ki so bile nekoč brez vrednosti, tako nastanejo najrazličnejši deli, katerih uporaba je okolju prijazna in ekonomsko smiselna. Pri razgradnji izrabljenih vozil je tako v celoti dosežen 95-odstotni delež recikliranja, kar pomembno prispeva k ohranjanju primarnih surovin.

Prevzemna mesta za izrabljena vozila

Vsi Volkswagnovi servisni partnerji v Sloveniji omogočajo brezplačno oddajo izrabljenih vozil znamke Volkswagen¹ v razgradnjo, pod pogojem, da ima vozilo bistvene sestavne dele, kot so motor, katalizator ali karoserija,
in da vozilu niso dodani odpadki. Volkswagen v sodelovanju s Volkswagnovimi servisi ponuja razvejano mrežo prevzemnih mest.

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen