Meni
Zapri meni
Zapri

Caddy v središču: panoramsko strešno okno

Caddy v središču: panoramsko strešno okno

Lorem ipsum vix at error vocibus, sit at autem liber? Qui eu odio moderatius, populo pericula ex his. Mea hinc decore tempor ei, postulant honestatis eum ut. Eos te assum elaboraret, in ius fastidii officiis electram.

Čas branja: pribl. 3 minute

 • Veliko, fiksno stekleno strešno okno s skupno površino 1,419 m2  

 • Prevleka Low-E za prijeten občutek prostornosti

 • Zmanjšuje potrebo po uporabi klimatske naprave v vozilu

 • Tehnologija Low-E idealna za hladne in vroče klimatske pogoje

  Adut novega Caddyja, modela znamke Volkswagen Gospodarska vozila, je zagotovo veliko panoramsko strešno okno. Opcijsko je na voljo za osebne različice Caddyja (Caddy, Life, Style) pete generacije. Fiksno strešno okno zagotavlja maksimalno površino vidljivosti. Poleg tega zmanjšuje nepotrebno večjo porabo goriva; posebna prevleka omogoča boljše uravnavanje temperature in hkrati nadomešča rolo.

  Fiksno panoramsko strešno okno ima najmanj dve prednosti: v primerjavi s pomičnimi strešnimi okni, ki jih je mogoče odpreti, zagotavlja večjo površino vidljivosti - pri 1,4 m2 veliki stekleni površini to v novem Caddyju pomeni več kot en kvadratni meter (1,011 m2). Odpadejo namreč mehanske komponente, ki zmanjšujejo površino vidljivosti. Poleg tega odpiranje oken in strehe med vožnjo vedno negativno vpliva na porabo goriva, zato se je iz okoljskih razlogov temu bolje izogibati. Pri tem namreč prihaja do vrtinčenja zraka, zaradi česar se poveča količnik zračnega upora. Prav tako iz vozila uhaja dragocena energija, potrebna za klimatiziranje, prihaja do nenadzorovane izmenjave zraka in s tem tudi do neželenih posledic, kot je vnos mrčesa ali alergenov, tj. snovi, ki sprožajo alergije, kot so pelodi ali prah.

  Caddyjevo panoramsko strešno okno je izdelano iz približno 5-milimetrske steklene strukture iz večslojnega varnostnega stekla - s folijo med dvema steklenima ploščama (2,1/0,76/2,1 mm). Glede na tehnično zgradbo je panoramsko strešno okno torej primerljivo z vetrobranskim steklom iz večslojnega varnostnega stekla. Večslojno varnostno steklo je izdelano iz dveh ravnih steklenih plošč, ki sta med seboj povezani s pretržno trdno, viskoplastično folijo.

  Volkswagen Gospodarska vozila je za veliko panoramsko strešno okno novega Caddyja uporabil t. i. Low-E prevleko, ki ima večji izkoristek kot navadna termoizolacijska stekla. Low-E je okrajšava za Low-Emissivity in pomeni nizko toplotno sevanje. Označuje steklo, na katerega je nanešen zelo tanek prevoden oksidni sloj, ki zmanjšuje emisivnost stekla in služi za zaščito pred toploto in sončnim sevanjem. Torej, nižja kot je emisivnost prevleke, učinkovitejša je toplotna izolativnost stekla. Na eni strani to omogoča prepustnost za sončno svetlobo, na drugi strani pa učinkovito zmanjšuje emisivnost steklene površine.

  Uporabljena pretržno trdna, viskoplastična folija v panoramskem strešnem oknu je tako imenovana PVB-folija. PVB pomeni polivinilbutiral. PVB se uporablja predvsem kot vroče lepilo v obliki vmesnih folij za večslojna varnostna stekla. Poleg tega se z obarvanjem PVB-folije doseže t. i. vrednost TL (= enota za svetlobno transmisijo, pogovorno absorpcija/odboj svetlobe) stekla, torej koliko svetlobe steklo prepušča oz. obratno odbije/absorbira. Ta vrednost je pri panoramskem strešnem oknu bistveno nižja kot pri zatemnjenih stranskih steklih s TL = 26 %. Pri zatemnjenem steklu z vrednostjo TL = 26 % se torej odbije/absorbira "samo" 74 % vidne svetlobe. Pri panoramskem strešnem oknu pa znaša svetlobna transmisija 5 %, kar pomeni, da steklo odbije oz. absorbira 95 % svetlobe.

  Ta prevleka Low-E za Caddyjevo panoramsko strešno okno ima naslednje prednosti: po eni strani zmanjšuje toplotne izgube iz notranjosti vozila pri hladnih zunanjih temperaturah, kar pomeni, da se pri potnikih zmanjša učinek "hladne glave". Poleg tega odboj toplotnega sevanja na funkcionalni prevleki Low-E na panoramskem strešnem oknu omogoča hitrejše segrevanje notranjosti s sistemom ogrevanja vozila. Po drugi strani se zmanjša vnos toplote v notranjost vozila pri visokih zunanjih temperaturah in sončnem sevanju. Odboj toplotnega sevanja na funkcionalni prevleki panoramskega strešnega okna in s tem manjše segrevanje notranjosti zaradi sončnega sevanja zmanjšujeta učinek "vroče glave" pri potnikih. To ima seveda tudi varnostno relevantne učinke, kot je ne tako hitra izguba vlage v telesu pri potnikih, ki sicer vpliva na pojav utrujenosti in slabše koncentracije.

  Caddyjevo panoramsko strešno okno torej ob osončenosti odbija bistveno več sončne svetlobe oz. pri hladnih zunanjih temperaturah tudi zadrži občutno več toplote v notranjosti vozila, s čimer potnike varuje pred vročino in mrazom. Zaradi prevleke Low-E se v vozilu lahko zmanjša potreba po uporabi klimatske naprave. Tehnologija Low-E torej učinkuje tako v hladnih kot tudi vročih klimatskih pogojih. In vse to pri občutku zračne prostornosti in razgledu na nebo.

  Caddyjevo panoramsko strešno okno tudi zmanjšuje morebitne učinke bleščanja zaradi sončnih žarkov. Ker se s tem izboljšata uravnavanje svetlobe in toplote, dodaten zatemnitveni rolo ni potreben. Brez roloja je v notranjosti še več prostora za glavo in celotni občutek prostornosti je še boljši. Poleg tega se zaradi manjšega števila gibljivih delov zmanjša masa strehe, manj pa je tudi možnosti za okvare.

  Peta generacija prodajno uspešnega modela, ki so ga do zdaj izdelali že v več kot treh milijonih primerkov, ima s tem še dodatno konkurenčno prednost in aduta v uporabnosti, tudi za potnike: strešno okno se s svojimi velikimi dimenzijami (dolžina 1.386 mm x širina 1.028 mm) razteza daleč nazaj do opcijske tretje sedežne vrste, tako v standardni kot tudi v Maxi različici Caddyja z dolgo medosno razdaljo. Pri modelu Caddy Move je panoramsko strešno okno del serijske opreme, pri vseh drugih osebnih izvedbah Caddyja pa ga je mogoče naročiti opcijsko za doplačilo od 992 evrov* (cena variira glede na specifično opremo).

  Novi Caddy kot vsestranski model znamke Volkswagen Gospodarska vozila temelji na prečni modularni platformi (MQB), na kateri je izdelan tudi Golf. Poleg panoramskega strešnega okna se lahko Caddy pohvali še z mnogimi drugimi novimi tehnologijami, zaradi katerih je zdaj še bolj praktičen, učinkovit in suveren.

 * Navedene cene so neobvezujoče, nekartelne priporočene cene, ki vključujejo DMV in 22‑odstotni DDV.

 

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen