Meni
Zapri meni
Zapri

Preporod bullijevskega vzdušja z ID. Buzzom Ewan McGregor: Že od otroštva obožuje Volkswagnova vozila

Preporod bullijevskega vzdušja z ID. Buzzom Ewan McGregor: Že od otroštva obožuje Volkswagnova vozila

Brez Volkswagna Ewan McGregor danes verjetno ne bi bil hollywoodska zvezda. Potem bi filmske uspešnice kot VOJNA ZVEZD ter izjemne produkcije kot Trainspotting ali Moulin Rouge postale popolnoma drugačni filmi - in zaradi njih bi po vsem svetu zasloveli povsem drugi igralci. A Ewanova pot je vodila po stranpoteh - od sanjskega avtomobila do sanjske kariere. A pred ljubeznijo do igranja je obstajala ljubezen do avtomobilov - predvsem en model je zanj postal ključna figura.

Simpatični Škot je že od otroštva velik ljubitelj Volkswagna. A od kod izvira Ewanovo navdušenje za avtomobile? Morda od njegovega dedka po očetovi strani, ki je v svoji garaži vedno rad popravljal stare britanske avtomobile in stare motorje. Ga je privlačil vonj po bencinu in motornem olju? Ali radovedno kukanje v na pol odprto garažo, v katero ni smel vstopiti? Takrat je bil premajhen, da bi se danes še lahko podrobno spomnil. A Ewan je popolnoma prepričan, da je prvi stik s Volkswagnom doživel že v svojem otroštvu. V 1970. letih so njegovi starši imeli hrošča. Z njim je družina vedno hodila na dolga dopustniška potovanja - od Škotske v Francijo, v Bretanjo. Vsako leto so se peljali v Carnac, majhno mestece ob Atlantski obali, približno 30 kilometrov jugovzhodno od Lorienta. Zato sta Ewanova starša njega in njegovega dve leti starejšega brata zvečer oblekla v pižamo in ju posadila na zadnjo klop, potem pa sta celo noč vozila, da sta otroka lahko spala.

"Mislim, da se je takrat začela moja prava ljubezen do tega avtomobila."

 

Ewan McGregor
Igralec

 

Ko so se naslednji dan zbudili, so morje vonjali, še preden so se s trajektom odpeljali čez Rokavski preliv. Žgoča poletna vročina, brez klimatske naprave, potenje: zadnja etapa je bila v Hrošču lahko naporna. Vseeno, Ewan se je z vsakim kilometrom bolj veselil plaže. "Mislim, da se je takrat začela moja prava ljubezen do tega avtomobila," je dejal filmski zvezdnik.

Kot 14-letnik je Ewan nato ob koncih tedna delal kot pomivalec krožnikov v Hotelu Murraypark v kraju Crieff (Perthshire/Škotska). Z vsakim zdrgnjenim krožnikom je bi bil bližje svojemu sanjskemu avtomobilu. V dveh letih je prihranil 500 funtov. Skupaj z očetom je listal po časopisih, dokler ni - sedaj je bil star 16 let - našel svojega prvega avtomobila: to je bil zelen Hrošč - se pravi enak model, v katerega se je zaljubil zaradi številnih počitniških izletov s svojo družino. "Najbrž bi si lahko izbral katerikoli avto, ki bi si ga lahko privoščil, a sem našel Hrošča - in ta je popolnoma spremenil moje življenje," je povedal danes 51-letni igralec. Končno je lahko sedel za volanom svojega lastnega avtomobila. Občutek neodvisnosti je bil fantastičen - enostavno je lahko spakiral, pustil cel svet za seboj, hkrati pa je pred seboj imel veliko svobode.

Voznikov sedež je zato za Ewana še vedno eden najboljših sedežev nasploh. Posledično je bila ločitev od njegovega Hrošča težka: po šoli je Ewan delal kot scenski pomočnik v gledališču v Perthu, kjer je odkril svojo ljubezen do igranja. Obvezno se je moral naučiti obrti. Sicer je bil talentiran, a ni imel denarja. Zato je Ewan s težkim srcem prodal svojega ljubljenega Hrošča, da je lahko financiral svoje izobraževanje na igralski šoli. S svojim sanjskim avtomobilom je žrtvoval svobodo in neodvisnost, da bi si lahko izpolnil svoje sanje o igralski karieri. Če pogledamo nazaj, je bila to seveda odlična investicija. Ewan se je namreč po preboju leta 1996 v filmski drami Trainspotting dejansko uspel povzdigniti od pomivalca krožnikov do hollywoodskega zvezdnika. Pot do tja pa mu je omogočil njegov Hrošč. Zato je Ewan svoji stari ljubljeni avtomobil nujno želel imeti nazaj - a zaman: "Iskal sem svojega Hrošča, a ga na žalost nisem več našel, ker je bil nazadnje registriran na začetku 90. let. Škoda, ampak preprosto je izginil."

"Ko se voziš z njim, se ti ljudje smehljajo in ti mahajo. Stari kombiji z deljivimi stekli in kombiji z dvobarvnim lakiranjem iz tistih časov so prave ikone. Pogosto jih je mogoče videti v Ameriki, še posebej v Kaliforniji." 

 

Ewan McGregor
Igralec

 

Ewan svojega pogrešanega prvega avtomobila sicer ni mogel nikoli kupiti nazaj, zato pa sedaj strastno zbira klasične Volkswagne - od Hroščev do kultnih Bullijev. Danes je lastnik voznega parka s 30 vozili. Med njimi so trije Hrošči in T1 kesonar iz 60. let prejšnjega stoletja. V Angliji je Ewan kupil še enega Volkswagna Transporterja, letnik 1958, z volanom na levi strani, na katerem njegov prijatelj sedaj restavrira originalni lak. Poleg tega v njegovi garaži stojita še dva avtodoma Volkswagen Westfalia, letnik 1967, ki ju povezuje s čudovitimi potovanji s svojimi otroki. Ko se spominja tega, zapriseženi ljubitelj Bullijev kar žari od navdušenja. Neokrnjena narava, glasba ob tabornem ognju, sanjarjenje pod zvezdnatim nebom: "Taborjenje je vedno predstavljalo trenutke velike sreče. Vedno smo se neverjetno zabavali - predvsem otroci. Oni so v kombijih prirejali čajanke. To so najlepši spomini." Bulliji in Hrošči naj bi bili tako priljubljeni, ker imajo na sebi nekaj srečnega: "Ko se voziš z njimi, se ti ljudje smehljajo in ti mahajo. Stari kombiji z deljivimi stekli in kombiji z dvobarvnim lakiranjem iz tistih časov so prave ikone. Pogosto jih je mogoče videti v Ameriki, še posebej v Kaliforniji," je povedal Ewan.

Vedno ko kupi nov avto, proda enega drugega - "da ne bi ušlo izpod nadzora," je razložil Ewan. Nekaterih vozil pa ne bi nikoli prodal, kot na primer svojega absolutnega najljubšega avtomobila: modrega Hrošča iz leta 1954 z ovalnim zadnjim steklom. Ta dragoceni primerek je celo dal elektrificirati pri specializiranem podjetju v San Diegu. "Preprosto sem mislil, da ga bom pogosteje uporabljal, če bo vozil na električni pogon. In res je tako - po Los Angelesu se nenehno vozim z njim," je povedal Ewan. "Sedaj lahko svoje sopotnike celo slišim, če se pogovarjajo. Prej, s starim pogonom, je bilo v notranjosti zares glasno." Klasične oblike in sodobni pogonski sistemi zanj torej dobro sodijo skupaj - in odlično sodijo k njegovemu življenjskemu slogu. Ewan ima na strehi svoje hiše v Los Angelesu nameščene sončne celice.

Z njimi pa ne polni le svojega Hrošča, ampak se bo temu kmalu pridružil novi ID. Buzz, ki ga Ewan že zelo nestrpno pričakuje. Česa se veseli najbolj? Doživeti dinamične vozne lastnosti v živo na cesti - ali občutiti haptične lastnosti notranjosti brez živalskega usnja? Ewan se še posebej veseli novih taborniških pustolovščin in popotovanj s prijatelji. Preporod bullijevskega vzdušja, tokrat podnebno ozaveščeno: "Manj emisij CO2 in manjši ogljični odtis - zavoljo mojih otrok in za prihodnje generacije. To je resnično kul," meni ljubitelj Volkswagna. Z ID. Buzzom lahko njegova ljubezen do Bullijev živi dalje. Zato je tudi Ewan prepričan: "ID. Buzz bo zagotovo postal zelo priljubljen model."

Ewan že ve. On namreč ni le Volkswagnov navdušenec. On živi Volkswagen. Že kot majhnega dečka ga je znamka spremljala. Hrošč in Bulli sta postala stalnica njegovega življenja, saj sta mu pričarala številne, čudovite, nepozabne trenutke. Ta osupljiva zgodovina se bo nadaljevala s popolnoma električnim ID. Buzzom. Simpatični igralec in smejoči električni kombi - tega vozila kot ambasador znamke dejansko ne bi mogel nihče predstavljati bolj prepričljivo kot svetovno znani ljubitelj Bullijev - Ewan McGregor.

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen